Leder for Dror Center (scientologi-avhoppere) saksøker scentologi-senteret i Tel Aviv

For to år siden trakk en hel scientologi-misjon (den minste enheten i Scientologikirken) i Tel Aviv seg fra den offisielle scientologi-organisasjonen i Israel og dannet sin egen organisasjon kalt Dror Center, under ledelse av Dani Lemberger. Nå saksøker Lemberger både den israelske avdelingen av scientologi-organisasjonen og hovedsetet Flag i Florida for en baskvaskelseskampanje mot ham selv og senteret han leder. Om anklagene stemmer, er Scientologikirkens fair game-politikk igjen på banen.

At folk som ønsker å drive scientologi i fred uten den sentrale Scientologikirkens nådeløse krav om inntjening over skuldrene er ikke noe nytt, ei heller avhoppere som mener Scientologikirken under David Miscavige ikke lenger følger L. Ron Hubbards lære. Dror Center var imidlertid den første gruppen som har hoppet av en mass, og skapte en del oppstyr da de annonserte den nye senteret for to år siden. Siden har blant annet religionsforskeren James R. Lewis fra Universitetet i Tromsø besøkt senteret for å forske på splittelsen (se Lewis’ 2014 The Dwindeling Spiral).

Scientologi er i utgangspunktet en slags pop-psykologi der en amatørterapeut (en “auditor”) snakker med scientologen om smertefulle minner mens man er koblet til et “e-meter”, i praksis en meget primitiv løgndetektor. Scientologene blir sterkt oppfordret til å bekjenne alle sine store og små synder, og alt blir grundig journalført. Scientologikirken har gang på gang i rettsaker der motparten ønsker innsyn i disse filene hevdet at de er dekket av samme religiøse taushetsløfte som skrifting i den katolske kirke. Nå sier imidlertid Lermberger at Scientologikirken har begynt en bakvaskelseskampanje ved å bruke materiale fra nettopp hans auditing-filer fra Flag, organisasjonens hovedkvarter. Organisasjonen skal ha brukt opplysningene i en serie anonyme klagebrev på Lemberger og Dror Center.

Dette er slett ikke første gang ex-scientologer opplever at det som ble forstått som strengt konfidensielle opplysninger om seksuell legning og økonomiske forhold på “mystisk” vid dukker opp hos venner å bekjente når de begynner å uttale seg om organisasjonen. Lemberger er imidlertid den første som har gått til sak om organisasjonen. Han krever 3 millioner Shekel (nesten 4,5 millioner kroner etter dagens kurs) fort tort, svie og tapt inntekt.

I USA ville denne saken trolig vært dødfødt. USAs innfløkte rettsystem betyr at Scientologikirken kan hale saken ut i mange år og ruinere enkeltmennesker som saksøker dem, samtidig som den spesielle statusen religioner nyter gir organisasjonen utstrakt immunitet. Israel er imidlertid ikke Scientologikirkens hjemmebane, og grunnet Israels spesielle religiøse forhold, er ikke Scientologikirken anerkjent som en religion, men opererer som en “hjelp til selvhjelp”-gruppe, slik den også gjorde i USA i begynnelsen.

Nå, to år etter bruddet fra Scientologikirken, ønsker ikke Lemberger lenger å omtale seg selv som scientolog.

Tony Ortega: http://tonyortega.org/2014/11/03/dani-lemberger-who-led-a-breakaway-israel-mission-sues-scientology-for-libel-and-fraud/

1 Like

Dokumentar fra israelsk TV (Channel 10) om Dror-senteret, Scientologikirkikens disconnection-politikk og rettsaken mot organisasjonen. Channel 10 er en av de største TV-selskapene i Israel, og programmet gikk i beste sendetid. Det hart også vært en del avisskriverier i Israel.

Det er et par skjønnhetsfeil i reportasjen:

  • Millioner av tilhengere , veeeel…
  • En “problematisk sekt” i Israel. Faktisk ikke. I Israel er de en sekulær selvhjelpsgruppe
  • Israels største sekt. ???
1 Like