Monuque Rathbun saksøker Scientologikirken for trakassering

Etter at Squirrel busters beleiret huset til Marty Rathbun og hans kone Monuque i flere måneder i 2011, saksøkte Monique Rathbun dem, scientologikirken, et par privatdetektiver og scientologikirkens leder, kaptein David Miscavige sjøl for trakassering. Rettsaken har gått noen runder i rettsapparatet og har så langt vært til dels svært underholdende.

Saken handler i korthet om at Miscavige har sendt en gruppe scientologer, de såk. “Squirrel busters” til Marty Rathbuns hjem i Texas for å herje med ham. De herjet i samme slengen med kona. Etter at hun hadde fått nok og de hadde flyttet og “kirken” ikke så ut til å gi seg, gikk kona til sak og krever at scientologene peller seg vekk og et klekkelig beløp for tort og svie. Scientologikirken hender på sin side at enten er de der for å beskytte sitt “varemerke” eller så er det de driver med en religiøs disputt som er dekket av “the first ammendment”. Dommeren har så langt gått med på at det ikke kan være begge deler samtidig, til den lille hæren av advokater Miscavieg har hyrt inn sin store ergrelse.

Saken fikk imidlertid en vending i spørsmålet om hvorvidt Monique Rathbuns advokat kunne stevne Miscavige som vitne for å klargjøre hans rolle i saken. i Texas eksistere det en lov som beskytter ledere for hele tiden å måtte møte som vitne i saker som strengt talt ikke angår deres rolle i firmaet. Miscaviges side har klart å benytte seg av denne bestemmelsen slik at avgjørelsen i laveste rettsinstans om at Miscavige kan vitne er blitt omgjort

Dommen har imidlertid ikke fredet Miscavige for fremtidige innkallinger, og har indikert at han kan avhøres på “mindre påtrengende måter”. Hva det siste betyr er per skrivende ikke avklart.

Tony Ortega:

http://tonyortega.org/2014/07/17/texas-appeals-court-gets-scientology-leader-david-miscavige-out-of-testifying-in-harassment-lawsuit/

Litt om Squirrel busters (Daily mail):

http://tonyortega.org/2014/07/17/texas-appeals-court-gets-scientology-leader-david-miscavige-out-of-testifying-in-harassment-lawsuit/

Den 24 september 2014 var det høring i ankesaken hvor scientologkirken har anket en såkalt “anti-SLAPP” avgjørelse.

SLAPP er en forkortelse for “Strategic Lawsuit Against Public Participation”, og anti-SLAPP lovgiving er ment å beskytte enkeltindivider mot å bli druknet i saksøking fra store, pengesterke selskaper. I USA er rettsaker dyr og langvarige, og selskaper kan bli kvitt brysomme småsaker og varslere gjennom å drukne dem i motsøksmål. Anti-SLAPP lovgivingen i Texas sier ar alt som kan dekkes av “1st amendment” (fri religions-, tale- og trykkefrihet) er beskyttet mot utidige søksmål.

Nå har imidlertid Scientologikirken fremmet en anti-SLAPP sak mot Monique Rathbun, med den begrunnelse at de er deres religiøse rett å herje med henne. Dommeren i den lavere rettsinstansen aviste dette, med den begrunnelse at Scientologikirken så langt har framstilt saken som et forsøk på å beskytte sine opphavsrettigheter. Opphavsrettigheter har å gjøre med forretninger, og ikke med religions-, tale- og trykkefrihet. Scientologikirken har anket.

For en utenforstående kan det være vanskelig å se at det i det hele tatt er mulig å bruke anti-SLAPP mot Rathbun. Lovgivingen skal i utgangspunktet beskytte enkeltpersoner mot store organisasjoner, og Scientologikirken er utvilsomt en stor, pengesterk organisasjon, og Monique Rathbun er utvilsomt en enkeltperson. Likevel mener en advokat fra Texas som poster anonymt på Tony Ortegas blogg at scientologene har gode muligheter for å nå igjennom. Gjør de det, er Rathbun-saken over.

Høringen er i dag, men dom er først ventet om en måned eller to.

Tony Ortega: http://tonyortega.org/2014/09/24/rathbun-v-scientology-another-appeals-court-hearing-this-time-with-everything-on-the-line/

Fra Tony Ortega:

We spoke to Monique Rathbun’s attorneys Ray Jeffrey and Marc Wiegand after the hearing, and they both sounded pleased with the work done by Leslie Hyman to present their side.
Each side had 20 minutes to make their arguments. Scientology’s attorney, Thomas Leatherbury, spent his first 15 minutes on an initial presentation, saving five minutes to rebut Hyman at the end.
Leatherbury spent the bulk of his time explaining to the three-judge panel that the Church of Scientology is a legitimate religion, and enjoys tax-exempt status with the US government.
Leatherbury was asked a question from the bench about whether this was a “de novo” approach to the case, or if the appeals panel should accept the facts as established in the trial court by Comal County Judge Dib Waldrip. It appeared that the justices would give some deference to the facts as found by Waldrip.
It was then Leslie Hyman’s turn, and she used her 20 minutes to bore down on a couple of the arguments made by Scientology in its appellate briefs.
She said that Monique’s side does not accept Scientology’s assertion that Monique is a public person for the purposes of the lawsuit. In fact, Monique’s side also does not accept that Marty Rathbun is a public person.

Scientologikirka trakasserer Rathbun … igjen!

Man vil kanskje tro at i en såpass viktig sak som Squirrel buster-saken ville David Miscavige og Sciettologikirken passe seg litt for å trampe for hardt i klaveret, men nå er de i gang igjen.

I går kveld skulle Marty Rathbun hjem til Texas etter å ha vært en tur i Los Angeles. På flyplassen ble han praiet opp av tre av Scientologikirkens toppfolk: Marc Yager (høyeste “kirkelige” funsjonær), Jenny Linson-De Voght (regnes som Miscaviges fortrolige, forhenværende kona av Tom De Voght) og Dave Bloomberg (internasjonal ledelse Author Services, en av Scientologikirkens liksom-sekulære enheter).

Alle tre ble tydeligvis sluppet ut av “Hullet”, Miscaviges “hemmelige” fengsel Hemet, Riverside, California for å stoppe og trakassere Marty Rathbun som denne gangen reiste uten kona. Rathbun er midlertid ikke helt tapt bak en stol når det kommer til Scientologikirkas skitne triks, så han filmet en del av opptrinnet, og ringte Tony Ortega:

http://tonyortega.org/2014/10/19/marty-rathbun-on-being-ambushed-at-lax-by-raving-scientologists-it-was-insane/#more-17547

Marty Rathbuns filmopptak:

Why don’t you just stop committing supressive acts, and live a real life?

Godt spørsmål, Jenny, godt spørsmål.

1 Like

Jeg husker Jenny Linson-De Voght fra “180” med Anderson Cooper (“the wives club”). Det er tydelig at å jobbe rett under Miscavige (muligens i bokstavelig forstand) ikke akkurat har hat noen helsebringende effekt. Det er klart litt urettferdig å forlange at middelaldrende folk skal bli penere med åra, men De Voght har blitt ganske herja ganske fort.

3 Likes

Over på the Underground Bunker, en av posterne har begynt å stille spørsmål ved om ikke det underlige opptrinnet på flyplassen var planlagt. Det kan være en måte å prøve å skyve all skylden for Squirrel busters over på Yaeger, Bloomberg og Linson-De Voght. Ved å hoppe på Rathbun på den måten har de brutt besøksforbudet (som omfatter Monique Rathbun og hennes familie), og derved malt en stor fin blink på seg selv. Kan hende er målet å avlede oppmerksomheten fra Miscavige, på samme måte som Mary Sue Hubbard tok skylden for Operation Snow White og satt i fengsel i 1983.

1 Like

Dette minner meg om “bullbaiting” fra “gode”, gamle dager. Men en del tammere/blodfattig.

Klart. Ser ut til at et halvt tiår med konstant medieeksponering har tatt luen av Hubbards beryktede “tech”.

2 Likes

Hah!

Mark Headly var en tur bortom Gold for å se jp jordskredet sammen med en dansk filmteam, da han ble overfalt av en tilsvarende bande. Han rakk desverre bare noen korte filmopptak med kamera.

Tony Ortega:
http://tonyortega.org/2014/12/09/scientology-ambush-another-crazy-encounter-this-time-with-marc-headley/

Headly skrev en liten rapport fra hendelsen til Ortega. Avsluttning:

We traveled back to LA and from all accounts the Danish team seemed to have struck video gold and were very pleased with the day’s production. They got the entire end of the night interaction on video and all insisted that it was spectacular. They assured me that nothing like this has ever appeared on Danish TV and they are excited to finish their shooting.

Jadda, med venner som Scientologikirken, hvem trenger fiender?

1 Like

Scientologikirka trakasserer Rathbun nok en gang!

Man skulle tro David Miscavige hadde skjønt at det å sende mer eller mindre vel forberedte scientologer for å prøve å dupere X-sjefen for OSA ikke hadde noe for seg, og dessuten er en katastrofe for organisasjonens omdømme. Det ser dog ikke slik ut:

Mens vi skandinavere var opptatt med Lucia-feiring, ble Marty Rathbun passet opp av nok en gjeng scientologer, denne gangen en bande som ville vite “hvor mye han får betalt for å ale opp annemanns barn” (ekteparet Rathbun har adoptert). Rathbun var dog ikke alene, men var sammen med Louis Theroux, en kjent britisk BBC-journalist og dokumentarmaker som lager en dokumentar om Scientologikirken. Igjen dro Rathbun opp mobiltelefonen og filmet, Theroux kan sees i bakgrunnen. Hele opptrinnet var roligere denne gangen, trolig fordi Theroux var med, men scientologenes typiske grove mangel på alminnelig folkeskikk er tydelig nok:

I følge Tony Ortega har Mark Headly også hatt kontakt med teamet fra BBC, og det nå beryktede møtet mellom Rathbun og Yager, Linson-De Voght og Bloomberg på flyplassen i Los Angeles skjedde da Rathbun hadde reist for å møte BBC. Vi har nå altså tre tilfeller det Scientologikirkens folk har passet opp folk for å bringe dem i ubalanse i forbindelse med en BBC-dokumentar, det er tydelig at Miscavige er bekymret for hva BBC lager denne gangen. Her er det bare å glede seg til å få scientologenes galskap kommentert på sober BBC-engelsk!

Tony Ortega:
http://tonyortega.org/2014/12/14/another-scientology-ambush-this-time-of-marty-rathbun-with-louis-theroux-present/

1 Like

Flere detaljer fra Mark Headly om hva som foregikk her:

Monique Rathbun: Hey, Texas court, here’s something to chew on

It’s been a long time since we’ve heard anything about the Monique Rathbun lawsuit against Scientology and its leader, David Miscavige.

The Texas lawsuit was put on hold when Scientology appealed a March 2014 ruling by Comal County Judge Dib Waldrip denying its “anti-SLAPP” motion. Arguments were made at a hearing before the Texas Third Court of Appeals in September, and since then we’ve been waiting for the appeals court to rule.

That’s a long time to wait, and the same court has already ruled once against Monique, when it granted Scientology’s appeal, last July, of Waldrip’s order that Monique could depose Miscavige.

What’s taking so long? We really don’t know why it’s taken since September for the appeals court to sort out Scientology’s anti-SLAPP motion. But in the meantime, twice now Scientology has filed notices with the court, asking it to look at new judicial opinions that it feels should sway the court in the favor of its appeal. Most recently, it asked the court to look at four recent decisions that it feels help out its case.

Monique’s appeals lawyer, Leslie Hyman, has responded that the four new decisions actually help Monique’s case, not Scientology’s. This is really arcane stuff, and we’d like to hear from our lawyers, but you can see that in all four cases Hyman explains how Scientology is misinterpreting the four cited cases, perhaps intentionally.

Monique’s camp tells us that, as arcane as these arguments are — about the standard of evidence in the case, for example — the new decisions are very encouraging. As always, however, we really don’t know how the appeals court is going to rule.

Here’s the document…

[…]

Enderlig, etter mer enn et år, har apelldomstilen i Texas avsagt dom i SLAPP-søksmålet som Scientologikirken fremmet mot Monique Rathbun. SLAPP er en forkortelse for “Strategic Lawsuit Against Public Participation”, og anti-SLAPP lovgiving er ment å beskytte enkeltindivider mot å bli druknet i saksøking fra store, pengesterke selskaper. Scientologikirken søkr å få rettsaken mot seg kastet ut av rettsystemet ved å hevde at Rathbuns sak "nekter dem deres konstitusjonelle religøse og talefrihetssmessige rettigheter.

Nå har altså domstolen bekreftet dommer Waldrips avgjørelse fra den lavere domstolen. Det er fortsatt mulig Scientologikirken vil anke denne denne dommen til Texas’ høyesterett, men nå har i alle fall et hinder blitt ryddet av veien.

Tony Ortega, med kommentar fra Scott Pilutik:
http://tonyortega.org/2015/11/06/scientology-denied-texas-appeal-shot-down-after-yearlong-wait/#more-26527

Selve dommen:

1 Like

…oooog ikke helt uventet har Scientologikirken bedt om tid for å kunne anke til texas’ høyesterett. De mener tydeligvis fortsatt det er deres religiøse rett å bruke trakasering av en uskyldig tredjepart for å beskytte sine forettningsinteresser.

Tony Ortega:

http://tonyortega.org/2015/12/21/the-underground-bunkers-2015-scientology-year-in-review-starts-today/#more-26633

Church of Scientology International + div privatdetekstiver sin anke.

Sjokkerende nyheter! Monique Rathbun ser ut til å ha sagt opp avtalen med advokaten sine uten å oppgi noen grunn. Det er vanskelig å se hva som kan ligge bak en slik oppsigelse. Hvis hun for eksempel var ute etter å gjøre opp i minnelighet (“settle”) ville hun fortsatt trenkt advokatene sine.

Tony Ortega har ikke kommet i kontakt med Rathbun eller hennes advokater. TXlawyer, en advokat som skriver op Ortegas forum, sier han heller ikke kan se at det er noen god grunn for henne å si opp advokatene nå.

Tony Ortega: MONIQUE RATHBUN FIRES HER ENTIRE LEGAL TEAM, REPORTEDLY SEEKS SETTLEMENT

Merkelig. :confused:

Rarere og rarere, Marty Rathbun anklager nå Ortega for å drive “fair game” på sin kone:

Rathbun: Tony Ortega – The Underground Bunker